Kleppmelk - oppskrift

Kleppmelk er for meg smaken av barndom. Jeg husker godt når jeg skulle komme "hjem" i helgene når jeg gikk på vidregående.. Bestemoren min brukte å begynne å ringe på onsdagene, spurte forsiktig om jeg hadde tenkt meg den veien og lokket med kleppmelk, i så stor skala at den skulle vare hele helgen. Valget var veldig lett, med visshet i at metthetsfølelsen kom til å sitte til langt over helga. ;-)   Ettersom jeg kan forstå har du som leser også ett eller annet forhold til denne varme melken, med melboller..barndommens festmåltid; Kleppmelk. Jeg skrev DETTE innlegget og delte oppskriften, og det innlegget er delt hele 9K ganger. Altså, har 100 stykker delt det siden igår bare. TAKK! Det er kanskje bare et innlegg, men det gir meg så mye å vite at de oppskriftene jeg deler, de innleggene jeg deler blir satt pris på. Du gjør meg motivert, du deler, og du liker forhåpentligvis det du leser på bloggen min. Det hadde vært morsomt med en kommentar på hvem du som les...

Hjemmelaget smør

Det man ikke har, det lager man..?  Lillebror spiser aller helst smør på brødskiva si fremfor pålegg, det tar han ved siden av..men smørpakken var tom idag.. Da bestemte vi oss for å lage vårt eget smør. Storesøster var utrolig fascinert av det hele, og jeg.. Jeg er ganske så stolt. #mammapoeng #husmorpoeng  Du trenger -1 pk kremfløte -Flaksalt -2 boller -dørslag/sil -kjøkkenhåndkle Slik gjør du Ha fløten i en bolle, miks for hånd eller la kjøkkenmaskinen gjøre jobben for deg. Piskes i vel 5-10 minutter, det er ikke til å ta feil av når kjernemelken har skilt seg og du har pisket fløten til smør. Ha så dørslaget/silen over en bolle, legg i et rent kjøkkenhåndkle og ha over massen. Kjernemelken renner ut i bollen og smøret blir i kledet. Nå klemmer du ut resten av vesken fra smøret, så blir jobben etter lettere. Kjernemelken sparer du på! Den kan brukes i bakst, grøt, pannekaker, supper, vafler m.m.  Ha smørklum...

Kandiserte stemorsblomster

Sommerblomster, de dufter så godt og er en fryd for øyet. Men visste du at du også kan spise noen av de? Jeg visste at man kunne spise en av mine sommerfavoritter, stemorsblomst. Den er veldig fin i salater, på kaker eller desserter. Men så tenkte jeg at det kunne være fint å kandiserte noen blomster også? Hjemmelaget kakepynt, rett og slett.  Jeg har prøvd, og jeg fikk til. Du trenger -Stemorsblomster, la de være litt stilk igjen (til å gripe i) -Eggehvite -Finkornet sukker -Bakepapir -Pensel Slik gjør du Visp eggehviten lett. Finn frem en pensel, og begynn å pensle en blomst med eggehviten. ... Legg blomsten ned i en skål med sukker, grav den litt ned og rist lett. ...   Legg blomstene på et bakepapir. La de tørke i romtemperatur, før de legges på et tett glass. De pynter jo litt opp på benken, også?  Med spiselige friske eller kandiserte blomster, kan du pynte opp kaker, desserter, salater, supper og drikker. Og...

Rabarbragrøt

Nå er det tid for å bruke rabarbraen, og det er jammen meg så mye godt man kan lage av den. Idag lagde jeg rabarbragrøt og rabarbrasirup, så nå er smaken av sommer langt bak på tunga.. Rabarbragrøt - 700 g rabarbra, skjært i terninger - 1 dl sukker -7 dl vann  -3 ss potetmel, rørt ut i 1 dl vann.  Slik gjør du Kok opp rabarbra, sukker og vann. Rør godt. Ha over potetmelblandingen mens du lar det få et lite oppkok. Rabarbragrøten er ferdig når rabarbraen har løst seg opp (trådet seg).  Hvordan liker du å spise rabarbragrøten din? Har du kanskje noen spesielle barndomsminner?  Du kan server den lun med en kremdott til, eller kanskje en kule vaniljeis? Du kan server den rykende varm med fløterand, eller hva med kald med et dryss kanel på?  Nyt grøten som du liker den best♥   #sesong #mat #oppskrift #rabarbra #hage #høster #ute #grøt #dessert #middag #tradisjon #barndomsminner #nostalgi #familie

Hvit pizza - oppskrift

Det er lite som slår en skikkelig god fredagspizza. Dere vet, den med deilig tomatsaus, mais, kanskje ananas, pølsebiter og kjøttdeig? Den vekker gode barndomsminner, og er nok fremdeles fast helgekos i manges hjem. Hos oss også, jeg bare liker å prøve noe nytt..  Vår nye favorittpizza er rett og slett Hvit pizza. Hvit, fordi den ikke inneholder tomatsaus. Sausen er så enkel som du kan få den; Creme Fraiche. Det høres enkelt ut, ikke sant? Og det er det, så her kommer oppskriften på Famwangaasegg´s hvite pizza. Noe å lage til helgen, kanskje?    PIZZADEIG 1/2 pk tørrgjør  2,5 dl lunkent vann  1 ss olivenolje  1/2 ts salt  6 dl hvetemel  PIZZAFYLL 1/2 beger Creme Fraiche Cherrytomater Rødløk  2 stk fersk mozarella Salt  Pepper  Olivenolje  Friske urter, oregano eller basilikum Spekeskinke SLIK GJØR DU Ha mel, salt og gjær i bakebollen. Bland lett. Tilsett vann og olje litt etter litt, rør ...

Til påskefrokosten

Scones - så godt, og så enkelt!?  Supert å "røre sammen" før man skal tilbringe dagen ute, og kjempegodt til supper/gryter, eller med godt pålegg på. Her kommer oppskriften:    Ingredienser: 275 g hvetemel 165 g sammalt hvete, fin eller grov 1 ts bakepulver 1 ts salt 2 ss sukker 4 ss rapsolje (soya/solsikke) 3 dl skummetmelk eller lettemelk Fremgangsmåte:  Bland sammen mel, bakepulver og sukker. Ha i olje og melk, rør til du får en fast deig. Elt deigen på bordet, og del den i fire deler. Delg hver del igjen i to, og rull hver bit til boller. Legg bollene på et bakepairkledt stekebrett, og trykk bollene ganske flate. Snitt hvert emne, som et kryss. Stek sconsene midt i ovnen ved ca 200 °C i 10-15 min.  Avkjøl og nyt!  #påske #frokost #lunsj #påskemat #scones #famwangaaseggmat #matprat #nrkmat 

Lykken er kortreist mat

Igår kom svigers med fersk fisk til oss, flotte hysefileter og mange gode middager. Og kortreist, ikke minst.  Hyse er min favorittfisk, og spesielt når det kommer til fiskekaker.. Så det var bare å brette opp armene, og hive seg rundt å lage en porsjon med fiskekaker også. De ble utrolig gode og jeg har fått et par nye triks i ermet. Kanskje dere vil høre - rop ut, om dere øsnker oppskrift så deler jeg den! :) Det med hjemmelagde fiskekaker.. det er noe av det fineste barndomsminnet jeg har.. varm fiskekake på gaffel, fantastisk godt.  Nå skal det ryddes og tørkes støv.. drikkes kaffe, for lillemann har luren sin - og da er det "hellig stund" for mamsen;)  Ha en super fredag!  #takkformaten

Rabarbrasyltetøy

Det er noe med det å bruke sesongens råvarer, og vi er så heldig å ha passelig med rabarbra i hagen. Jeg har tatt av den tre ganger, så den har ikke rukket å bli trevlete og slapp - men fått nye friske rabarbrastenger gjennom hele sommeren. Denne oppskriften på rabarbrasyltetøy er bankers, det er vanskelig å feile.. Du trenger: *1 kg rabarbra *600 g sukker *Saften av 1 sitron *1 vaniljestang *1 kanelstang Fremgangsmåte: Skyll rabarbraen, skjær av stilkene. Skjær i biter og legg i en bolle. Ha sukkeret over, rør godt. Nå skal dette stå å godgjøre seg over natten på kjøkkenbenken. Nå har sukkeret smeltet og rabarbraen saftet seg. Ha rabarbrablandingen sammen med saften av sitronen i en gryte. Del vaniljestangen i to, skrap ut frøene og ha alt i gryta. Kanlestang legges også i. Varmes sakte opp, rør godt underveis. Når blandingen har fått en mørkere farge, er det like før det er ferdig. Gi den et lite oppkok mens du rører godt, avkjøl noe. Se påfargenda.. Himmel og hav, de...

Rabarbrasyltetøy

Det er noe med det å bruke sesongens råvarer, og vi er så heldig å ha passelig med rabarbra i hagen. Jeg har tatt av den tre ganger, så den har ikke rukket å bli trevlete og slapp - men fått nye friske rabarbrastenger gjennom hele sommeren. Denne oppskriften på rabarbrasyltetøy er bankers, det er vanskelig å feile.. Du trenger: *1 kg rabarbra *600 g sukker *Saften av 1 sitron *1 vaniljestang *1 kanelstang Fremgangsmåte: Skyll rabarbraen, skjær av stilkene. Skjær i biter og legg i en bolle. Ha sukkeret over, rør godt. Nå skal dette stå å godgjøre seg over natten på kjøkkenbenken. Nå har sukkeret smeltet og rabarbraen saftet seg. Ha rabarbrablandingen sammen med saften av sitronen i en gryte. Del vaniljestangen i to, skrap ut frøene og ha alt i gryta. Kanlestang legges også i. Varmes sakte opp, rør godt underveis. Når blandingen har fått en mørkere farge, er det like før det er ferdig. Gi den et lite oppkok mens du rører godt, avkjøl noe. Se påfargenda.. Himmel og hav, de...

Matbloggsentralen

Her for en stund siden, fikk jeg forespørsel om å lage en ukesmeny i samarbeid med matbloggsentralen.no , fraMatbloggen min God Smak.Jeg har tatt høyde for knapp tid i en noe til tider hektisk hverdag, og mener denne menyen er perfekt - kanskje spesielt for oss småbarnsforeldre.Mer tid? Ja takk. Link til menyen finner du HER ! Gjerne lik og del siden. :)Ha en finnsøndagskveld, og en super uke!

Og navnet ble GOD SMAK

En liten "klump" i magen har vokst seg større, og etter mange runder med meg selv bestemte jeg meg for å starte en helt egen blogg for mine kjøkkenskriverier - ja, matblogg!? Hjelpes, jeg har startet matblogg? Bloggen "God Smak", ble til da jeg i lengere tider har hatt et ønske om å få samlet alle oppskriftene mine på ett sted. Jeg kommer til å bruke det som en digital kokebok for meg selv, henvise familie og venner, som alltid spør etter en oppskrift. Jeg ser for meg at det vil gjøre det enkelere for alle, og det vil gi meg masse glede - i å dele, engasjere og ikke minst inspirere. Nå ligger oppskriftene i kø, og jeg kan nesten ikke vente.. Håper DU, og DU og DU som allerede følger familiebloggen vår - ønsker å henge med på matbloggen også. :) Besøk God Smak, og la deg inspirere! #mamma #familie #hvaharjeggjort #matblogg

Hjemmelaget Aioli

..smaken av hvitløk i mat, kan ta deg med langt langt avgårde.. Aioli er en kald saus fra nordøstre Spania, og områdene rundt Katalonia og Valencia. Sausen består vanligvis av hvitløk, egg, salt, sitronsaft eller eddik og olivenolje. Her kommer min versjon av sausen, eller Aioli´en! *4 eggeplommer *1 god ts dijon sennep *1 ss sitronsaft *2 stk hvitløksfedd (3 hvis små fedd) *3 dl rapsolje/solsikkeolje *et knippe salt og pepper Husk å ha alle ingrediensene romtemperert... Kjør eggeplommene med saften av sitronen, i en blender eller med stavmikser. Ha så i hvitløken. Spe på med olje, rør godt/kjør stavmikseren godt. Du ser at det tykner og får rett konsistens.. Mmm! Smakes til med salt og pepper. Oppbevar Aiolien på tette glass, perfekt å lage noen dager i forveien før den skal serveres - så får smaken også satt seg skikkelig! Men smaker nydelig helt "fersk" også. Mmm! Det er ikke noen tvil om at vi har ferske egg.. Den knallgule plommen setter en fin og solgul farge på de...

Klippfiskboller - Oppskrift

Klippfiskboller, eller Bolinhos som det heter på Portugisisk - er en perfekt tapasrett, eller enkel kveldssnacks? Jeg har lenge hørt snakk om disse gode bollene, friterte og sprø..med den deilige smaken av klippfisk, smaken av Lofoten vil jeg tørre påstå å si. Igår hadde vi Bacalao til middag, og da ble det overskudd på klippfisk. Da fant jeg fort ut at jeg skulle prøve meg på klippfiskboller, og siden resultatet ble så vellykket deler jeg oppskriften med dere. Jeg har hentet inspirasjon fra flere steder, og "sydd" sammen en oppskrift. Klippfiskboller *200 g ferdig utvannet klippfisk *130 g skrelte poteter, mandel *1 ss hakket persille *2 hvitløksfedd *salt, pepper, chilipulver *melk (til koking) Panering *mel *griljermel *egg *rapsolje, til fritering Klippfisken legges i en kasserolle, ha i melk - like over fisken. Gi fisken et oppkok, og la den trekke i ca 10 min i melken. Ha fisken på et fat, og "smuldre" den opp. Kok (skrelte) poteter og hvitløk til de er møre,...

Søtpotetsuppe - Oppskrift

Søtpotet er noe vi bruker mer og mer her i huset, og jeg blir mer og mer glad i den. Til nå har vi laget søtpotetmos, rotmos med søtpotet, jeg har laget lomper, puré, chips - og nå søtpotetsuppe. Og smaken på denne suppen var så god at den MÅ jeg dele med dere. Søtpotetsuppe á la Famwangaasegg *4 stk hvitløksfedd *2 store sjalottløk, eller 3 små * 3 stk små/medium søtpoteter *2 gulrøtter *1 1/2 dl matfløte *1 stk chili (Har kjøpt på Asiatisk matbutikk, de er noe mindre og mer futt i enn de man kjøper i dagligvare) *3-4 ss olje til steking *2 ss karripulver *5 dl vann *1 stk kyllingbuljong, evnt tilsette en grønnsaksbuljong også *1 boks koskosmelk SMAKES TIL MED SALT OG PEPPER Finhakk sjalottløk, hvitkløk og chili. Skrell søtpoteter og gulrøtter og skjær i terninger. Varm opp oljen og ha i løk og hvitløk, la dette surres i noen minutter før du tilsetter chili, søtpotet og gulrot. La dette surre noen minutter. Ha i karripulver, og hell på kokosmelk, vann og buljongpulve...

Hjemmelaget granola - sunt og godt

Jeg liker veldig godt musliblandinger, men synes det er for galt å kjøpe når man kan lage sin egen - med akkurat det man liker i. Hjemmelaget granola: *50 g sesamfrø *50 g solsikkekjerner *30 g hirsefrø *250 g havregryn, små lettkokte *50 valnøtter, grovt hakket *50 g hasselnøtter, grovt hakket *Ei lita klype maldonsalt *1 dl eplejuice, (annen fruktjuice er også fint å bruke) *1 ss honning *1 ss Cocosa - kokosfett /1 ss smør *25 g sukrin brunsukker/sukker *100 g tørket frukt, og evnt bær. Aprikos, fersken, dadler, rosiner, tranebær++ Rør sammen det tørre. Ha eplejuice, kokosfett/smør, sukrin/sukker og honning i en kasserolle, og varm opp til alt er oppløst. Hell blandingen oppi det tørre og rør godt sammen. Hell blandingen over på et bakepapirkledt stekebrett og fordel den jevnt utover. Stek granolaen midt i ovnen ved 140 grader (på vanlig over- og undervarme) i 50-60 minutter, til blandingen har en jevn brunfarge. Rør i blandingen cirka hvert 10-15 minutt for å f...

Havrelapper på 1-2-3

Det var fritt for brød i fryseren, så da måtte mammas lille hjelper og mamsen røre sammen ei enkel oppskrift på havrelapper. *1egg*1 ts bakepulver*litt salt *1 ts sukrin *2 ss hvetemel *2 ss havremel*2 ss mandelmel*2 gode ss kesam orginal*Litt melk/vannKjempegode med pålegg på , eller å spise de som de er:)Sunt og godt!

Kanelknuter - Oppskrift

Fersk gjærbakst er altså noe for seg selv, og her i huset blir ikke rykende ferske boller gamle.. Tenkte å dele oppskriften jeg og Thea bruker når vi baker kanelknuter. Oppskriften er veldig enkel å følge, og reslutatet blir vellykket♥ Ingredienser: *500 g hvetemel *50 g gjær *2 1/2 dl melk (lunken) *80 g sukker *1/8 ts salt *1/2 ts malt kardemomme *75 g smør i terninger *1 egg Fyll: *60 g smør *3 ss sukker *1 ss kanel *1 egg til pensling *Perlesukker Slik gjør du: Varm melken slik at den blir lunken. Ha alle ingredienser unntatt smør i en bolle. Elt deigen til den er smidig og slipper kantene.Tilsett kaldt smør i små terninger, litt av gangen, mens du elteri 10 min. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen.Dekk bakebollen med plastfolie, sett den lunt, og la den heve til dobbel størrelse (minst en time). Kjevle ut deigen og lag kanelknuter (se bilder).Legg kanelknuteneover på stekebrett med bakepapir ogdekk med et klede. La bollene etterheve...

Ukesmeny uke 45

Siden fryseren vår er så alt for liten, og (jeg klager ikke) full av mye godt, kjører vi prosjekt "spise oss ut av fryseren" nå før jul. Det er ikke plass til en liten julekake engang før vi har fått tømt den litt..så får heller ukesmenyen komme sterkere tilbake i neste uke. :)

Middagsmeny uke 44

Vi kjører på med en ny uke planlagte middager, dette gjør det så enkelt i hverdagen! :)

Boktips

Denne boka er kjempefin! Stappfull av gode oppskrifter, det et rett og slett en bok med ferdige ukemenyer etter sesong! Handlelisten er også skrevet for hele ukesmenyen. Bruker denne en del nå som vi er flinke på dette med ukemenyer..mange gode retter man kanskje ikke har prøvd før. Har du lest denne? #tips #mat #ukemeny

Middagsmeny uke 43

Middagsmenyen forrige uke skled litt ut pga sykdom, men vi kjører på med en ny uke:) Middagstips? Ja takk! Del de gjerne:)

Ukesmeny uke 42

Middagsplanleggingen går fremdeles veldig bra, og den og handlelisten følges til (nesten) punkt og prikke. Deler denne ukens meny med dere..håper jeg kan inspirere, da jeg lett lar meg selv inspirere av andres middagsmenyer der ute i bloggverden.

Myke frokost rundstykker

* 2 dl melk* 56 g smør* 2 dl varmt vann* 1 ss sukker* 1 ta salt * 50 g gjær (fersk eller tørr)* 500-550 g melVarm melk og smør i mikro, ca 1,5 minutt. Ha i en bakebolle. Tilsett ganske så varmt vann om du bruker tørrgjær, bruker du fersk gjær holder det med lunket vann. Tilsett salt (maldon salt) og sukker. Rør sammen dette. Tilsett litt og litt mel, ca 1-2 dl til å begynne med. Ha i tørrgjær/fersk gjær. Tilsett resten av melet, litt og litt. Blandt godt, la nå deigen heve seg til det dobbelte..Del deigen i 12 emner. (Ca 80 g pr klump). Legg dem i en sprayet/smurt form tett inntil hverandre. Ha et klede over dem, og la de heve i ca 30 min. Sett de i forvarmet ovn på 170C', gjerne varmluft. Stekes midt i ovnen, ca 30 min, til de blir gyldne på toppen. Nyt disse fantastisk myke rundstykkene, perfekt til frokostbordet.

Ukesmeny..spar tid og penger

Lenge,lenge har jeg fulgt med på andres blogger, med flotte ukesmenyer og ikke minst varierte middager. Nå har jeg også fått kommet igang med dette..nok en gang. Hender ofte man sklir ut..Startet forrige uke, og vi fulgte planen hele uken! *klapppåskuldratiloss* Denne uken er også menyen klar, og tenkte å dele dette med dere? Har alt lagt det ut på instagram:) Så kan jeg få inspirasjon av andre, og andre av meg? Det hjelper godt på, i en til tider hektisk hverdag;)

Saftig eplekake

Nå om høsten synes jeg eplekake smaker helt himmelsk, særlig når man får bruke de friske, syrlige norske eplene i kaken. Denne er så god, at oppskriften deler jeg mer enn gjerne:)3 egg3 1/2 dl sukker 150 g smør1dl eplemost (jeg brukte 1dl fløte)1dl creme fraiche/kesam5 dl hvetemel2ts bakepulver3-4 epler2ss sukker1ts kanelPisk egg og sukker til luftig eggedosis. Sikt mel og bakepulver ned i eggedosisen og rør forsiktig så ikke all luften blir rørt ut. Rør så inn det smeltede smøret, eplemost/fløte og creme fraiche/kesam. Hell halvparten av røren i formen, og legg et lag tynne epleskiver oppå. Dryss på litt sukker og kanel. Hell resten av deigen oppå eplene, og ha epleskiver på toppen. Dryss på sukker og kanel. Stekes nederst i ovnen, 200 grader i ca 45 min. Server gjerne med krem, eller vaniljeis:) Nyt og kos deg!

Sunt og godt-Tips

Har du en yoghurt eller fler som er på tur å gå ut på dato? Der hender ofte vi har noen stående. Det et kjedelig å kaste mat, derfor gjelder det å prøve å bruke det man har. Smoothie lager vi ofte, også da blir yoghurt brukt. Men nå gjør vi det så enkelt som dette: Sett en skje i yoghurtbegeret, sett de så i fryseren. Da har man alltid et sunt og godt mellommåltid til de små, eller dessert. Thea elsker yoghurtisen, og vi slipper unna sukker-kicket hennes;)

Rabarbrasyltetøy

Det er veldig greit å ha en hage som man kan høste av, for øyeblikket rabarbra. Rips og solbær modnes enda, men skal brukes det også. Har fylt opp fryseren med deilig, frisk rabarbra.. Og for å få brukt opp noe av det bestemte jeg meg for å lage syltetøy. Da trenger du: 1.0 kg rabarbra 300.0 g sukker 2.0 stk små kanelstenger 1.0 dl vann FREMGANGSMÅTESkjær av de tørre tuppene på rabarbraen. (Jeg hadde fryst ned biter, veldig enkelt) Skrell det ytterste skinnet med en potetskreller.(Dette trengte ikke jeg da skinnet var så tynt) Del opp i stengene i små biter.Ha vann, sukker og kanel i en kjele. Kok opp og ha i rabarbraen.La det koke 45-60 minutter. Dersom du vil ha tykkere konsistens kan du la det koke litt lenger (uten lokk).Du kan eventuelt tilsette certo eller annen konserveringsmiddel, så holder syltetøyet lenger.Har du en god oppskrift med rabarbra du ønsker å dele? Send meg gjerne en Mail, så publiserer jeg et innlegg om det.

Sitronlimonade

Liker du det syrlige, friske og samtidig litt søtt? Da er denne sitronlimonaden noe for deg. Oppskriften fant jeg på Fru Timians blogg, den dama der kan sine saker! Sitronlimonade70 g sukkerstrimlet sitronskall uten det hvite3 ss vannsaft av 2 ½ sitron (1 ¼ dl)5 dl mineralvann, bruk Farris, Bris, Sprite eller en blanding. Jeg har brukt sprite.Kok opp sukker sitronskall og vann til sukkeret er oppløst og sitronskallet har gitt fra seg smak. Ha i sitronsaften og kok i 2 minutter. Avkjøl. Tilsett mineralvann og isbiter like før servering.NYT

Hjemmelaget Iskaffe

Lenge har jeg hatt lyst til å lage iskaffe selv, for med de få ingrediensene en iskaffe inneholder kunne det vel ikke være så vanskelig!? Jeg fikk det til, og denne slår faktisk Tine sin! (Synes jeg)  Oppskriften er litt på slump, men dere får ta den som den er og heller smake dere frem til den passer deres gane.  Famwangaaasegg´s ISKAFFE * En presskanne med sterk kaffe, her har jeg brukt samme mengde som normalt bare med topper. (8 skjeer) * Ca 2 dl kaffe (rester fra dagsfersk kaffe). Kokes opp sammen med sukker. Smak deg til her, det skal være ganske søtt siden det skal blandes ut med kaffe og melk senere. Både presskannen og kaffe-sukkerlaken settes i kjøleskap natten over.  Rester fra dagsfersk kaffe brukte jeg også til å lage isbiter av.  Ha isbitene av kaffe i en shaker,(bare halve brettet, det er nok til 2 glass) eller om du er i manko på sånt sånn som jeg, bruk et syltetøyglass. Ha så i halvparten av kaffe-sukkerlaken, en kopp sterk kaffe og en kop...

Hjemmelagd fiskegrateng

Med en god del fisk i fryseren, må vi variere fiskemiddagene litt. Idag lagde jeg fiskegrateng, noe som ble tatt veldig godt imot. Thea "mmm" ´et seg gjennom hele middagen, og vi andre to eide ikke magevett og spiste så kula sto rett ut. Glad i mat, sa du? Vi kunne iallefall trøste oss med at det vi spiste ikke var så usunt;) Dette trenger du: *Makaroni (jeg bruker fullkornsmakaroni) *Melk *Smør *Mel *Fisk (her kan du bruke hva du vil. Vi brukte Hyse, det er det vi liker best) *Salt, hvit pepper og muskat *2 egg (om du er allergisk mot egg kan du fint sløyfe det fra oppskriften) Kok opp litt vann med salt, legg fisken i og la trekke i ca 10 min. Legges på fat når den er ferdig. Kok opp vann og ha i makaronien. Slåes i dørslag når det er ferdigkokt. Lag tykk hvitsaus ved å smelte smør, ha i mel og melk til ønsket tykkelse. Smak deg frem med krydderet underveis. La sausen avkjøle seg litt. Skill de to eggene, og ha plommene i sausen. Rør god. Visp eggehviten stiv, og ...

Hjemmelagde fiskepinner

Vi var så heldig her om dagen å få mengder med fersk fisk av svigers, det er luksus! Vi fikk både hyse og torsk, mange gode middager! Det var ikke vanskelig å finne på noe til middag den dagen, det ble hjemmelagde fiskepinner - med hjelp av verdens beste lille kokk:) Du trenger fisk (såklart;p), egg og brødsmuler med litt salt og pepper i. Thea elsker å sitte på kjøkkenbenken når vi lager mat, og det er en selvfølge at hun skal hjelpe til;) Og det er mye god hjelp å få, jeg blir virkelig imponert mange ganger. Her viste jeg henne én gang hvordan man skulle gjøre det, og resten gjorde hun:) Hjemmelagde fiskepinner, mmm!

Påskens appelsinkake

Nå har jeg bakt en kake som jeg synes er veldig god. Den passer egentlig veldig godt til enhver anledning, men siden det er appelsin i den passer den ekstra godt i påsken! Appelsinkake *200 g smør *2 dl sukker *3 egg *1 appelsin, revet skall og saft *50 g hakket, syltet appelsinskall (her brukte jeg appelsinmarmelade) *1 ts bakepulver *4 dl hvetemel Glasur *2-3 dl melis *2 ss appelsinjuice *1 appelsin, revet eller syltet skall. Slik gjør du Rør smør og sukker lett og porøst. Rør i eggene, ett av gangen. Rør godt mellom hvert egg. Tilsett appelsinsaften/juicen og revet skall. (Hold eventulet litt igjen til pynt) Bland det tørre i røra. Ikke rør for mye, men slik at det er godt blandet og deigen er jevn. Smør og strø kakeformen og hell i deigen. Stek kaken ved 175 grader, midt i ovnen. Bruker du randform, stekes kaka i ca 45 min, og bruker du avlang form (1 1/2 liter) stekes kaka i ca 50 minutter. Når den er ferdigstekt, lar du den hvile i forma 5 minutter før den h...

Perfekt for brødleie barn og voksne

Brød er godt, men med måte. Thea spiser mye brød, men i det siste har jeg merket at det går veldig sakte før brødskiva er borte fra fatet..Hun sa det selv, "Æ e lei av brød!". Så jeg bestemte meg for å lage grove vafler til frokost idag, og de var KJEMPEGODE! Oppskriften på grove vafler: *1 1/dl fullkorn hvetemel *1 1/2 dl sammalt hvete *1 dl havregryn *2 egg *4 dl melk *2 ss flytende margarin *1/2 ts bakepulver Blandes ut som vanlig vaffelrøre. Jeg fikk 4 plater av denne oppskriften, men vaffeljernet vårt steker store plater.. Håper oppskriften faller i smak:)

Havrerundstykker - Oppskrift

Nybakte rundstykker smaker alltid godt, og det er veldig greit å fryse ned å ha på lur. Tenkte jeg skulle dele oppskriften på rundstykkene jeg bakte forrige helg, for de var virkelig gode! Denne oppskriften holder til ca 16 rundstykker, men doble den gjerne. Ingredienser: *5dl lettmelk/vann (jeg brukte melk) *1 pk gjær *4 ss olje *2 ts sukker *1 ts salt *3 dl havregryn, lettkokte *650 g hvetemel *Vann til pensling og havregryn til pynt Slik gjør du: Varm melken til den er fingervarm, 37 grader. Smuldre gjæren i den lunke melka. Ha i resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Dryss i mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen. Dekk bakebollen og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 30 minutter, på et lunt og trekkfritt sted . Ha deigen på benken, eller bordet om du vil..som forøvrig er dekket av mel. Del deigen i ca 16 like store emner. Trill dem ut og legg dem på stekebrett med bakepapir. Dekk til rundstykkene med et klede, og la dem etterheve ...

Ferske brød til kvelds

Det er noe med den lukta, lukta av nystekte brød. Magen er egentlig stappmett etter middag og frukt..men likevel må man bare ha seg en skive, eller to. Og helst, aller helst med brunost på. Det fins ikke bedre.♥ God natt♥

Snurr eller boller.. (oppskrift)

..de smaker like godt uansett! Her hos oss sier vi kanelboller, andre sier kanelsnurrer, skillingsboller..kjært barn har mange navn. Her kommer oppskriften jeg bruker på kanelbollene: Ingredienser 1 kg hvetemel 220 gr sukker 100 gr ferskgjær 2 ts malt kardemomme 200 gr smør 5 dl helmelk 2 egg (har sløyfet disse noen ganger, og det går helt fint) ****** smør (beregn minst 200 gr.) kanel sukker egg til pensling perlesukker til pynt ****** Disse er farlig gode. NYT, med god samvittighet♥ Har du bakt idag?

Raske retter - Kylling Madras.

Fredagen som var lagde vi oss Kylling Madras, med krydderblandingen fra "Raske retter". Alt man trengte til det var 300 g kyllingfilet, 1 dl matfløte (jeg brukte 2 dl), og ris. Først hadde jeg i 2 ss ojle i kald stekepanne, og lot den varme seg sakte opp sammen med krydderblanding nr 1. Når jeg kjente alle de gode luktene fra krydderet, og panna var varm nok, hadde jeg i den oppskjærte kyllingfileten. Dette lot jeg steke i ca 5 min. Så hadde jeg over fløten, og krydderblanding nr 2. Hadde på lokk, og lot det putre å kose seg i ca 7 minutter. Dette ble en veldig god fredagsmiddag, en av de bedre faktisk. Denne krydderblandingen kommer til å ha en fast plass i skuffen vår, for dette var virkelig godt. Jeg elsker "Raske retter" ! Jeg skulle egentlig ha på litt grønt, men det ble helt avglemt... Husk å sende meg en e-post hvis du ønsker smaksprøve på krydderblandingen fra "Raske retter". :)

Rosa drøm - Trollkrem med ripsbær

Så var det dette jeg ble å bruke ripsbærene jeg plukket i går på, trollkrem. Trollkrem har jeg ikke smakt på vedig lenge. Husker mamma pleide å lage det til vaflene, med tyttebær i. Til 4 dl ripsbær brukte jeg 2 eggehviter, og ca 90 g sukker. Ha eggehvitene i en kjøkkenmaskin, ha i sukkeret litt etter litt. Ha i bærene til slutt. Trollkremen skal være luftig og fin♥ Jeg fikk ha trollkremen for meg selv, bærene ble litt i sureste laget for både Thea og paps. Jeg derimot likte det veldig godt. Nå har jeg en god porsjon i fryseren, så kan jeg servere det til vaflene en gang - når vi har gjester som liker sure bær;) Tenkte jeg skulle prøve å lage trollkrem med blåbær også, det må jo være helt nydelig godt! Liker du trollkrem? Har du prøvd med andre bær enn tyttebær/ripsbær?

Høst er bærtid

Har fått plukket meg litt ripsbær idag, ikke så mye som var modent - men litt fikk jeg. Thea var med og plukket hun også, spiste litt og grein på nesa..litt sure, hihi! ;) Lurte litt på om jeg skal lage syltetøy av bærene, eller saft? Hmm, får tenke litt på det til imorra. Noen som har noen gode tips, eller oppskrifter kanskje? Kosen min ikveld, mager vaniljekesam med nyplukka rips og blåbær♥ Husk giveawayen, legg igjen kommentar under DETTE inlegget om at du er med. Vinneren trekkes 17.September. Lykke til! :D

Høster inn krydderplantene/urtene

De to plantene mine, som jeg fikk av snille naboen, har virkelig kommet seg. Store og fine. Bergmynte (krydderplante / vill oregano) og eplemynte (urt). Jeg er spent på om jeg klarer å holde liv i de til våren, men det går nok helt sikkert bra. !? Igår kokte jeg meg myntete, det var virkelig overraskende godt! En god bundt med blader, hell over kokende vann, legg noe over koppen og la trekke i ca 10 min. Jeg liker teen best naturell, uten noen form for søtning. Denne teen var søtlig, skulle nesten tro jeg hadde hatt honning i. Godt var det, og flere kopper skal det bli. Idag tok jeg en bundt med blader og tørket de i stekovnen, tenkte jeg skulle knuse de, ha de i et lite glass og sette de i krydderskapet. Til neste sommer skal jeg ha en skikkelig liten kjøkkenhage, gleder meg! Bergmynte Den viltvoksende sorten i Norge er noe brukt, men det er i Middelhavsområdet den dyrkes mest. Som krydder har bergmynten et stort bruksområde. Dette er en av de fire klassiske pølsekrydder...

Bladkrans

God morgen, eller formiddag.. Her om dagen kom jeg over en kjempekoseig blogg, og der var det en oppskrift jeg bare måtte prøve, bladkrans. Den hyggelige damen bak denne bloggen lot meg dele oppskriften med dere lesere :) Bladkrans Deig: 100 g margarin 4 dl melk 1 pk fersk gjær (her brukte jeg tørrgjær for søte deiger) 1 ts salt 1 ts kardemomme 4 ss sukker 12 dl hvetemel 1 ts maltekstrakt (Dette hadde jeg ikke i) 1-2 ss varmt vann (Kun hvis du skal ha i maltekstrakt) Fyll: 6 ss temperert smør 6 ss perlesukker 5 ts kanel ca 50 g marsipan litt lunkent vann ♥Smelt margarin og ha i melka. Varm til det er fingervarmt. Rør ut gjæren i blandingen. Tilsett salt, sukker, kardemomme og malt (løs opp malten i 1-2 ss varmt vann først). Rør til alt er løst opp. Ha hvetemel i eltemaskinen og rør så i væsken (eller gjør det for hånd). Elt deigen i 10-15 min. Hev i 30-40 min. Lag fyllet mens du venter: ♥Ha marsipanen i en foodprosessor med litt lunkent vann. K...

Hjemmelagde fiskepinner

Nam, nam! Egg, mel med salt&pepper, fisk (her har jeg brukt hyse), og brødsmuler. Jeg hadde loff rester fra gårdagens lørdagskos, skjærte den opp i grove biter og lot de ligge på benken over natta. Kjørte dette i kjøkkenmaskinen, og rista deretter i ovnen. Ha fisken i mel, egg, så i brødsmulene. Stekes til de er gyldne. Jeg legger det som er ferdigstekt i en ildfast form i ovnen, så holder det seg godt og varmt til det skal serveres. Blir også ekstra sprø og gode;) Hjemmelagde fiskepinner, med byggris, dressing og grønnsaker.

Kaffekos og bakelyst

God morgen! :) Det er ikke så lenge siden vi sto opp, lillemor og jeg. Godt å sove litt lenge og slumre på morran. Thea sitter å koser seg i sofaen med en nyinnkjøpt film, Franklin og vennene hans. Dvd samlinga begynner å bli stor nå..Jeg selv sitter å koser meg med morgenkaffen, det er det aller beste kaffen.♥ Planene for denne lørdagen er få, kanskje lillemor og jeg hiver oss rundt å baker noe? Kjøpte endel kakepynt i sverige, Dr.Oetker. Hadde ikke så veldig mye annet, men disse var mye rimeligere der. Skal hamstre mer neste gang! Ha en fin lørdag:)

Kryddersmør

Hva er vel grillmaten uten litt kryddersmør? Eller bakt potet? Jeg valgte en lettvint løsning en hektisk ettermiddag på butikken..Synnøve Finden kryddersmør. Det smakte ikke godt, ikke i det hele tatt. Ble så tent på å lage selv, så jeg satte igang straks. Når man skal lage kryddersmør, er det igrunn bare å bruke fantasien..Du kan variere innholdet til uendelige. Vi liker godt krydret mat, gjerne mye hvitløk og sterk mat, derfor var hvitløk og chili en viktig ingrediens i dette kryddersmøret. Kryddersmør med hvitløk og chili *Ca 50 g romtemperert smør *2 hvitløksfedd (har du en mortel er dette det beste, for å få ut all smak. Mos hvitløksbåtene.) *Basilikum (helst fersk, men det hadde vi ikke.) *Persille (helst fersk, men det hadde vi ikke.) *Chili Explosion krydder, (her skulle jeg også gjerne brukt fersk..) ca 10 vridninger. *Lite dryss med maldon salt Alt blandes sammen med hvitløken i mortelen. Bland denne pastaen du får, sammen med smøret. Rør godt om. Ha smøret i plas...

Prinsessevafler

Visste du, at vaflene smaker myyye bedre når de er rosa? For prinsessevafler er nemlig det beste Thea vet. Neste gang skal hun lage kongevafler til papsen, de skal være blå..spent på det resultatet! ROSA og fine;) "Behind the scenes"..Thea gjør som mamma, drar frem kameraet ved hver anledning..mange fine og morsomme bilder har hun tatt:) Veldig konsentrert..det må være rett lys sier hun, og det er jo sant!? Med en pappa som fotograf, og en mamma som hobbyfotograf er det ikke rart at Thea har fanget opp den interessen. Håper hun holder ved den, lenge. *Rosa fargen er pastafarge fra Wilton*

Verdens beste hveteboller

Endelig, endelig fikk jeg til hvetebollene..Ikke flere kompakte,harde boller, som setter seg som et lodd i magen. Disse er myke, luftige og smaker helt himmelsk. Nesten litt vaniljesmak av de!? Jill´s hveteboller *Ca 12 dl hvetemel *100 g smeltet smør *1 1/2 dl sukker *5 dl melk *50 g gjær (søtbakst) *1 ts kardemomme Varm melka til 37 grader, smelt smøret (la det avkjøle litt), og ha det i melka sammen med gjær. Rør inn sukkeret. Ha mel og kardemmme i en bakebolle, lag en liten fordypning og hell væsken gradvis mens du rører. Denne deigen skal være løs, det er en del av hemmeligheten;) Om du føler den blir for løs, ha i litt til mel..men ikke mye. Nå skal deigen stå å kose seg på et lunt og trekkfritt sted en god stund. Gjerne 1 1/2 time..min sto litt lenger. Hvelv deigen på benken, som forøvrig er dekket med mel..trill deigen ut til en stor pølse, del så opp i emner. Denne deigen skal holde til 15 deilige boller. Settes på et bakerpapirkledt stekebrett, pensle med vann, ...

Urtehage?

Snille naboen vår har gitt oss noen urteplanter, som gir meg et spark bak til å vidreutvikle drømmen om vår egen lille urtehage. Men først skal jeg få disse til;) Jeg har fått Eplemynte, Bergmynte og Bjørnerot (Karriplante). Alle er veldig gode å bruke i matlaging, sistnevnte er blandt annet nydelig på omelett. Deilig å kunne hente ferske krydderurter å bruke i mat, eller lage seg en kopp te av Eplemynte? :) Kanskje du har urtehage?

Lille Gaupefot

Til en forandring fra vanlig brød har vi kjøpt polarbrød, eller "Lille Gaupefot"-polarbrød. Vanlig polarbrød liker ingen av oss(har ikke smakt de nyeste med rug), men dette var kjempegodt:D Og veldig enkelt! Disse skal vi ha i bilen når vi drar på ferie, og en tube smøreost. ;) Lille Gaupefot med skinkeost, ifølge Thea var dette den beste frokosten på lenge! ;p Smakt?

Ingers rugbrød - Oppskrift

Kom over en oppskrift i et blad, en oppskrift på et brød sikkert mange er kjent med!? Har aldri lagd det selv, men har en gang kjøpt i butikken. Synes brødet var godt, men tenkte at det hadde smakt myye bedre om jeg hadde laget det selv. Husket på å kjøpe inn det jeg trengte idag, så endelig ble det Ingers rugbrød;) Grunnen til akkurat dette brødet er at jeg liker brød med litt mat i, som holder meg mett over lengere tid. Sunt er det også, og veldig lett å lage. Ingen elting, bare å helle røra rett i forma. :) Ingers Rugbrød -3 brød i 2-liters former. *1,3 kg sammalt hvete *200 g fin sammalt rug *200 g helkornhvete *75 g gjær *2 strøkne ts salt *9 dl kruskakli *1,8 dl vann, eller 1l søt eller sur skummetmelk + 1l vann *1 dl linfrø *1 dl solsikkekjerner Bland alt det tørre. Deigen blir veldig løs. Forhev deigen i 1t, slå deigen ned og la den heve i ytterlige 30 min. Slå deigen ned igjen, og hell deigen i smurte former. Skal ikke etterheves, men settes rett i ovnen. Steke...

Dagens middag - Kyllingsalat

Sunt, enkelt og godt! :D

Dagens middag

En av Theas favoritter, Lasagne med salat og brød til. Kan ikke skryte på meg at denne er hjemmelaget, men en liten vri har jeg alikevel gjort:) Hjemmelaget lasagne er absolutt best, hvor pastaen også er hjemmelaget. ;) Har funnet ut at det er greit å legge ut bilder av "Dagens middag", så kan jeg bare gå i arkivet å bla gjennom når jeg trenger inspirasjon..Og ikke minst kanskje inspirerere andre? :)

Dagens middag + tips

Hjemmelagde fiskekaker, fullkornspasta, råkost og en deilig rømmedressing*! *Til fisk er det ofte godt med rømme, creme fraiche eller remulade.. Idag prøvde jeg ut noe nytt, Toro´s rømme dressing med hvitløk og persille. Jeg tilsatte rømme og litt creme fraiche i, men du kan også bruke kesam. Den var kjempegod til fisk, og jeg gleder meg til å bruke den til grillmat! Mmm! Jeg anbefaler den på det varmeste:)

Hjemmelagde fiskekaker

Et av mine beste barndomsminner, det må være når bestemoren min stekte fiskekaker. <3 Jeg husker lukten av nystekte fiskekaker, som bredte seg over hele huset og utenfor.. herlighet. Kjøkkenet var dekket med fiskekaker, overalt. Og det aller beste var jo å få en varm fiskekake i handa:-) Nå er jeg nettopp ferdig med en stor porsjon fiskekaker, mange gode middager fremover:) Mmm! Verdens beste fiskekaker, tusen takk for oppskriften svigermor! :)

Stas å lage kveldsmaten sin selv

Når alt er galt og ikke noe mat smaker godt..lar jeg lille sjefen ta over :"Nu får du bestæm ka du vil ha å spis te kvelds sjøl!". Hun gikk rett i tenkeboksen, "hmm"´et litt før hun kom frem til at det var grøt hun ville ha, havregrynsgrøt. Jeg målte opp til henne, men hun gjor ellers alt selv. Hadde i kasserollen, rørte om..Jeg hadde grøten over på fatet, men hun skulle pynte. Hun liker også å dandere maten, slik at det ser fint ut når man skal spise..hihi;) For man spiser jo litt med øynene også..!? :)Hun ville ha bær på, litt vaniljekesam og kanel, MASSE kanel;) Synes hun fikk det veldig bra til, kanskje hun blir kokk når hun blir stor? Hun gleder seg jo sånn til å lage middag til oss når hun blir større, sier hun:)

Den beste

Den beste iskaffen, herlig! #Instacoffee

Dagens middag og dessert

Middagen idag, skinkeomelett med brød og litt grønt til;) Omelett er kjempegodt, enkelt og veldig mettende. Thea spiste som en helt, tilogmed salaten gikk ned på høykant. "Va æ lik en kanin nu?" Har hatt masse bær i kjøleskapet som vi har kosa oss med, og hva er vel en bedre dessert en friske bær? Jeg bruker enten vanilje kesam eller Tines vanilje yoghurt til, kjempegodt! Også kan man jo unne seg dessert litt oftere.. Hva har du hatt til middag?

Vårrengjøring utendørs

Venter enda en stund med storrengjøring innendørs, men ute trengtes det nå. Har spyla platten og skrubba godt..rent, enn så lenge. Thea vasker sykkelen sin, så nå er den også ren og pen:) Etter et par timer ute i frisk vind, var det godt å komme inn å begynne på middagen. Idag hadde vi stekt fisk (torsk), med godt tilbehør! :) Thea er i seng, stuptrøtt. Jeg har tent noen lys, og skal krype opp i sofakroken med en kopp te og ei bok. Ha en fin søndagskveld:)

Spekemat og Øl

Enkelt men godt! :) Vi koser oss med spekemat og ei nordlandpils(selvfølgelig) hver, herlige lørdag;D

Dagens middag

Dagens søndagsmiddag bestod av deilig pølselapskaus til Thea (..som hun forøvrig pirket i..hun er i en *liker ikke* periode nå, noe som er ganske kjedelig..for mye av det hun har likt er plutselig ikke noe godt i det hele tatt..sukk!), og vi kosa oss med kjøttsuppe. Mm, det er godt det! Kanskje dette var til inspirasjon for noen? Synes det er så vanskelig noen ganger å finne på middager.. Nå skal jeg kose meg med en kopp te, og ei bok! :)

En god frokost gir en god start på dagen

Nå koser jeg meg med kaffekoppen, leser litt blogger og slapper av. Thea koser seg i saccosekken med pingu på tv.. :) Ha en flott dag! Her snør det forresten..litt iallefall..blæh! fun.: We Are Young (feat. Janelle Monáe)

Noe godt på en tirsdagskveld

Herlige skogsbær... Den perfekte muffinsrøra.. Klar for steking! NYT! Oppskriften har jeg lagt ut tidligere, du finner den *her*;p Jeg lover deg, du blir ikke skuffet!

Sitronkake

Har lenge hatt lyst til å bake en sitronkake, og kom over en enkel og grei oppskrift. Dette er en frisk og god kake! :) Sitronkake: 180 g mykt sør eller margarin 150 g sukker 200 g hvetemel 1 ts bakepulver 1/2 ss vaniljeessens 2 egg Skall av 1 sitron saften av 1/2 sitron **** saften av 1 sitron til dynking **** Glasur av melis og saften av 1/2 sitron Rasp skallet av en nyvasket sitron, kun det gule. Ha alle ingrediensene i en bakebolle. Rør til alt er godt blandet, med kjøkkenmaskin eller for hånd. Ha røra i ei smurt form (24 cm), stekes på nederste rist ved 200 grader i ca 30 min. Mens kaka enda er varm, prikkes den med en bakepinne slik at det blir mange små hull. Deretter har du over sitronsaft (av 1 sitron). Avkjøl kaka helt. Sett et fat over kaka og vend den om. Lag melisglasur av melis og sitronsaft, tykkelsen på glasuren bestemmer du selv.Jeg liker å ha den litt tykk, ikke rennende. Denne kaka holder seg saftig og fin i...

Heldigvis liker hun fisk..

Har vært litt tull i matveien med Thea, men heldigvis liker hun fisk..og idag har hun spist som en helt! :) Flaks at vi har fryseren full av fisk;)Stekt torsk med tilbehør, sunt og godt! :)

Ferske brød til kvelds

Ingenting slår ferske brød med brunost på.. Gleder meg til kveldsmaten:-)

Dagens middag

Indrefilét av svin, med godt tilbehør! Imorra står det pannekaker på menyen, til Theas store glede! Har vært flink å lage middagsliste uke for uke, har fungert fint for oss til nå! ;) Har du en middagsplan?

spekemat danka ut tacoen..

Idag bytta vi ut tacoen mot spekemat, det frista så innmari! Fenalår, spekeskinke, mors flatbrød, rømme og potetsalat..mmm! Siden Stian ikke har vakt, har vi unnet oss noen øl også:) Nydelig soldag idag også! Thea har syklet masse, blitt skikkelig god og har "ræsar fart" som hun selv sier..Etter papsen kom hjem dro vi på en liten bytur, koselig. Thea kjøpte seg masse små lego (den vanlige) for bursdagpengene sine, hun har ønsket seg det lenge. Så nå har vi masse lego, men ingen små lego-manner/damer!? :) Ha en fortsatt fin fredagskveld (,") Nordlands selvfølgelig;) Ser dere været vi har? Heeeeerlig!! <3

godt til påskefrokosten - scones

OPPSKRIFTEN 275 g hvetemel 165 g sammalt hvete, fin eller grov 1 ts bakepulver 1 ts salt 2 ss sukker 4 ss rapsolje (soya/solsikke) 3 dl skummetmelk eller lettemelk SLIK GJØR DU Bland sammen mel, bakepulver, salt og sukker. Ha i olje og melk, og rør til du får en fast deig. Elt deigen på bordet. Del deigen i fire deler. Del hver del igjen i to og rull hver bit til boller. Leggsconesene på stekebrett med bakepapir, og klem bollene ganske flate. Snitt hver bolle i fire, som et kryss. Stek sconesene midt i ovnen ved 200 °C i 10?15 minutter.

ikke takeaway på døren..

..men fersk fisk!! Dette blir mange gode middager, tusen takk svigerfar♥ Fikk hele 6 middager av dette! Kanskje blir det hjemmelagd fiskegrateng på søndagen?

verdens beste smoothie..

Idag lagde jeg og Thea smoothie, tok bare av det vi hadde..men det ble den beste smoothien jeg noen gang har smakt! Dette er bare en ca oppskrift, og det var nok til to glass: *Ca 1/2 frosen banan *Ca 3 ss frosne bringebær *Ca 2 dl eplejuice *Ca 4 ss yoghurt naturell NAM! Frisk, kald og god! Thea "mmm" ´et seg gjennom hele glasset;) Har du en favoritt oppskrift på smoothie? Del den gjerne:)

morning time

Ny favoritt blandt pukka♥

finnes ikke bedre kvelds

Rykende ferske brød, med brunsost på..mmm! Snart begynner Beretninger om begynnelser på Tv2, skal dere se?

småsnacks

Hadde ikke planlagt noe mat til i kveld, men kjente brått at sulten kom idet jeg skulle slenge meg på sofaen. Hadde ikke lyst på noe tung mat, bare..helt enkelt..? Lagde en liten pizzadeig, kjevla den ut og stakk ut rundinger med et glass. Til fyll hadde jeg cherrytomat, fetaost og skinke. Ringlet over litt ojle, og et par dryss med maldonsalt. Inn i ovnen, 225 grader i ca 10 min - ferdig! Raskt, enkelt, salt, sprøtt og godt! :) Har dere forresten prøvd den nye gjæren, pizzagjær? Den er så fin å bruke til pizzadeig, har aldri jobbet med en så smidig deig før. Kunne strekke den til den uendelige;) Verdt å prøve:)

koselørdag

Deilig å ikke ha noen planer, ingenting som må eller skal gjøres! Ikke noe stress, bare avslapping og kos i heimen, herlig!Vi starta dagen med koselig frokost, før vi gikk ut i solskinnet.Deilig med sol, men fy for en hodepine dentil tider kan gi meg..auau! Tror jeg må gjøre som Thea gjør når sola skinner inn i stua, ha solbrillene på inne... Idag har Thea hatt en koselig ringerunde, igjen. Vi treffer jo ikke familien på min side så ofte, derfor er vi flinke til å holde kontakt både på skype, sms og tlf.Nå sier hun selv ifra hvem og når hun vil ringe til noen, og da slår vi på tråen:) Sikkert veldig koselig for de som får telefon og hører en liten stemme i andre enden;) Nå har vi spist oss gode og mette, lagde wok idag. Det er godt det! Fikk du lyst på? :)

til den syke

Ferskpresset appelsinjuice, vitaminbombe! S er syk, og *bankibordet* så har hverken jeg eller Thea merket noe til ulumskheter i kroppen enda..Har drukket solbærsirup og spist appelsiner, bare for å være på den sikre siden;) Litt ekstra vitamnier har man uansett ikke vondt av..? ♥

eplemuffins - oppskrift

Fikk spørsmål om oppskrift på eplemuffinsene, så her kommer den:) Oppskriften holder til 14 store muffins, jeg synes det er veldig greit å halvere oppskriften om man ikke er så mange.. 250 gr smør 4 dl sukker 4 store egg 1 ts vaniljeekstrakt(i nøden brukte jeg 1 ts vaniljesukker, gikk veldig greit det også) 6 dl hvetemel 3 ts bakepulver 2 dl melk 1-3 epler, i terninger kanel perlsukker Pisk smøret mykt. Tilsett sukkeret, litt etter litt. Ha i eggene, ett av gangen. Pisk godt mellom hvert egg.Ha i vaniljeekstrakt.Sikt sammen mel og bakepulver. Dette vendes inn i smørkremen vekselsvis med melken.Ikke rør mer enn nødvendig, da muffinsene kan bli for kompakte.Fyll muffinsformene ca 2/3 fulle.Fordel epleterningene på toppen, trykk litt ned og strø over kanel og perlesukker.Stekes ved 175 grader midt i ovnen, ca 30-35 minutter.Bruker du små former, må du redusere steketiden noe. Så er det bare å avkjøle, og NYT!♥

siden det er pannekakenes dag..

Har inntrykk av at det er en dag for alt her i verden, eplenes dag, vaflenes dag..leste nettopp at idag var pannekakenes dag!? Tirsdagen etter fastelavens er det den internasjonale pannekakedagen, og den feires visstnok i store deler av verden...Heh, interessant? ;) Vi hiver oss på, og lager pannekaker til middag;)

kafé i stua..

På barne tv imorrest så vi at de hadde deilige boller, med krem og syltetøy. Fastelaven idag, stemmer jo det. Thea fikk sååå lyst til å bake noe, og var snar å spørre papsen : "Papppaaaa??? Har du løst på nåkka bakegreier?? Ska æ å ho mamma bak te dæ??"Kanelboller var det aller største ønsket, nam nam. Thea sa "Det e jo nesten som kafé her heime"..og hun hadde jo litt rett i det? Rykende fersk kaffe, nystekte kanelboller og tente lys. Stemning. Nå skal vi ut å lage snømann, deilig utevær idag:)

Bakesøndag

Bollene ble kjempegode! ..og her er Theas bolle.. Snudde meg vekk et lite øyeblikk, og vips..alt det gule var bortevekk!? Lenge nå har vi øvd på å skrive bokstaver og sette dem sammen, idag skrev/mala snuppa navnet sitt! :D Ser dere? "E" er malt over da, tenk at hun klarte å skrive navnet sitt<3

Brød uten frø og skoleboller

Nå har Thea og jeg satt både brød og bolledeig. Hun fant ut at hun ville ha brød uten frø.. Så da var det bare å hive seg rundt;) Skoleboller har jeg lenge hatt lyst på, og det er jo den perfekte søndagskosen? Gradestokken bikka akkurat 8-, og med vind blir det i kaldeste laget å gå ut. Da er det godt å kose seg inne. Tenker vi finner frem malesaker og sånt, klipping og liming. Det er det beste Thea vet:)Ønsker dere en fin søndag:)

en god og koselig start på dagen

God morgen:) Lillemor hjalp til med å lage frokostbord, en virkelig god og koselig start på dagen! Idag blir det hobby-dag. Med klipping, liming, tegning og hva enn vi finner oppi hobbykassa vår. ;) Smører på selv;) Ha en fin dag(,")

oppskjært frukt

Her inntas det frukt flere gang om dagen, Thea elsker det, noe jeg er kjempeglad for! Sitter å koser oss med oppskjært frukt og et glass Biola hver, en liten boost i hverdagen! Har flytta litt om på sofaen, og prøvd å utnytte lyset vi får fra dte store stuevinduet vårt. Synes igrunn det ble ganske fint, og mye lysere her inne. Vi får se da, hva min bedre halvdel sier når han kommer hjem...iiiih;) Mmm!

kanelknuter

Liker vrien med kanelknuter istedenfor snurrer, smaker bedre på en måte? :) Kjempegode er de iallefall, og her er oppskriften jeg har brukt: Kanelknuter: ca 20 125 g margarin 5 dl melk 1 egg 50 g gjær/ en pose tørrgjær 150 g sukker 1 ts salt ca 1 kg hvetemel +1-2 ts kardemomme vist du vil... *** ca 150 g myk margarin ca 300 g sukker ca 2 ss kanel ** 1 egg perlesukker ...smaker himmelsk!

Knekkebrød

Hjemmelagde knekkebrød smaker mye bedre enn de man kjøper i butikken, også er det jo så koselig å lage å ha på lur:) Dette blir godt til frokosten;) Oppskriften er enkel, og legger den gjerne ut. Man kan variere og gjøre den til sin egen, alt etter smak og behag.

Taco tips

Jeg er helt sikker på at det re fler enn meg/oss som ikke spiser en hel pakke med tortillas, selvom man har valgt den med 6 lefser i. Her er det bare jeg som spiser tortillas til taco, for Stians del går det i skjell. Har irritert meg noen ganger over at det alltid går noen lefser i søpla, eller mange. Sløseri. For en stund siden bestemte jeg meg for å fryse det jeg ikke skulle spise. Jeg kjøper den pakken med Tortilla som har 8 lefser, medium. (Liker ikke de største, og de går heller ikke i en brødpose, men kan pakkes i frysefolie!) Jeg selv spiser 2 lefser, resten fryser jeg to og to i brødposer. Enkelt og greit, og mange penger spart;)

Hjemmelaget kakepynt

Konditorfargene fikk kjørt seg igår. Bestemte meg for å lage kakepynt, av frosting med farge. Kjempelurt! Nå gleder jeg meg bare til å kjøpe inn flere farger, for dette skal jeg lage mer av! I mammas sko;) Nå skal jeg kose meg med en kopp te, og lese litt i bokserien jeg holder på med..Det tar tid altså, men er snart ferdig med den;)

09.nov.2011

God kveld:) Slapp som jeg er, sitter jeg bare å koser meg med en kopp kaffe og surfer litt på nettet. Lillemor var stuptrøtt idag, har vært mye ute i det flotte været. Til middag laga vi hjemmelagd lasagne, og hjelpern min var med på hele prosessen;) Lagde pastadeigen igår kveld, liker å la den ligge et døgn i kjøleskapet før jeg begynner å jobbe med den. Sjarm Nostalgisk Lasagneplater Det smaker mye bedre enn Toro sin iallefall;) Nydelig

20.okt.2011

Kjenner det skal bli godt med helg nå, bare jobb imorra, så helg! Har vaska klær som en annen tulling idag, hele tre maskiner om jeg ikke tar feil!? Sengetøy, uteklær som måtte vaskes, våte mopper og tuer..puh! Har bare å henge opp siste maskinen nå, og brette et stativ.. Etter jobb fikk jeg lyst på noe godt. Hadde ikke noe på lur i skuffene, så fikk vi bake litt:) Thea satt på sin vante plass når det er kokkelering, kjøkkenbenken. Der fikk hun holde mikseren selv, helt alene, kjempestas kan dere tro! Hun var veldig flink, og kanskje enda flinkere til å spise baksten? Hun er veldig opptatt av at hun nå er stor jente, eller storpia,som vi sier. Vi var på 2 1/2 års kontrolltidligerere i uka, gu så spente vi var. Kanskje jeg mest. Vi ble møtt at ei utrolig hyggelig dame, som var kjempeflink med Thea. De ble gode venner med en gang, heldigvis. Litt uti programmet hun hadde lagt opp, satt hun nærmest med hakeslepp. "Kor gammel sa dokker at ho va??", sa hun med et stort smil. ...

Kall det gjerne latskap..

Jeg liker å prøve ut nye produkter i matverdenen, skeptisk i begynnelsen, men blir som regel positivt overrasket. Idag hadde vi lyst på hjemmelaget pizza, det er godt på en lørdagskveld. Jeg har lest og hørt mye fint om de ferdige pizzabunnene man bare ruller ut og har på ønsket fyll. Men hvor hjemmelaget blir det liksom? Pytsann, vekk med den tanken og klar for å prøve noe nytt. Kall det gjerne latskap, men dette var både kjempegodt, og kjempeenkelt! Blir ikke siste gangen nei, hihi;) Har du prøvd de ferdige pizzabunnene?

Oppskrift på kleppmelk

Kleppmelk, barndommens festmåltid. Er du ikke enig?  Duften av søt melk, kanel.. Og idét skjeen treffer skålen, vet du med visshet at metthetsfølelsen kommer til å vare, å vare.  Kleppmelk er fantastisk godt, mektig godt ;-)    Hva du trenger * 2 egg * 1 dl sukker * 2 dl melk * 3-4 dl mel * 2 l melk til koking, ca.  Slik gjør du:  Bland egg, sukker og melka sammen. Rør så i melet til en det blir en smidig røre. Den skal ikke være for løs, men heller ikke for fast.  Kok opp 2 liter melk. Form boller i en spiseskje og legg i melken. Det kan være greit å bruke to spiseskjeer for å lette arbeidet. Dypp skjeen i melken før du lager bollene, da slipper deigen lettere. La bollene ligge et par minutter, før du rører veldig forsiktig i gryten så bollene løsner fra bunnen og fra hverandre.   Dette kokes ca. 15 minutter på svak varme. Husk, det skal ikke fosskoke! Når bollene er ferdig kokt (når de flyter opp) er det hele klart for...

Høstsuppe

Nå som høsten er her, er det godt med en middag som virkelig varmer. Thea var som alltid, min gode hjelper, og satt på kjøkkenbenken og delte ut de gulrøttene og potetene jeg måtte skrelle. Og "Kålerabisen", som hun sa, den må vi ikke glemme;) Hadde ikke kjøtt tilgjengelig idag, men pølser funker fint, og det er jo barnas favoritt? :) Kanksje blir det suppe til middag imorgen, for noen av dere lesere?

22.sep.2011

God kveld:) Har nok en gang funnet veien til sofaen, med kaffekoppen og pleddet. Det gjorde godt for en sliten kropp. Litt vondt i kroppen, men ingen feber - og det er jo bra! Har tatt et skikkelig skippertak her hjemme idag, kan nok være det... ********** Boller har vi også bakt, eller jeg har bakt, og den lille fikk i seg den obligatoriske mengden med deig. Er vel noe alle barn liker vil jeg tro? ;) ********** Kanelknuter<3 Smaker faktisk bedre enn kanelsnurrer, helt sant;) Fikk en pakke i posten idag som jeg kan lage et innlegg om senere, kanskje. :) ********** Magen rumler, og latskapen tok oss idag, førte oss rett til frysedisken hvor Grandisen lå å ropte på oss. Det er godt av og til, på dager som idag!

Hjemmelagde hamburgerbrød - Oppskrift!

Som nevnt skulle jeg legge ut oppskrift på hjemmelagde hamburgerbrød, disse ble nydelig med stor N! Hamburgerbrød: (Denne oppskriften gir 5 stk brød, noe som holdt i massevis for oss. Doble den gjerne.) :) 7 dl hvetemel1 ts salt3 ss olje2 1/2 dl lunkent vann25 g gjær Bland det tørre, og ha i olje og vann. Settes til hevnig et lunt og trekkfritt sted, ca 30 min. Del så deigen i 5 biter, form til en bolle og trykk den litt flat. Legges på stekebrett kledd med bakepapir. Settes til heving i ytterligere 30 min. Pensle med vann, og gjerne ha på sesamfrø eller maldonsalt. Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca 12 min, avhengig av ovn.  Det ble bare hjemmelgade brød denne gangen, men burgeren i seg selv er kjempeenkel å lage, så det blir nok det neste gang! ;)

Kan jeg friste..?

Disse herlige bollene står i ovnen nå, det dufter deilig her..Prøvde noe nytt, kanelknuter med vaniljekrem! Jeg og lillemor feirer sommerferien med bollebaking og kos, så nå skal vi straks kose oss med boller til lunsj;) 

Min kjæres barndomsminner..

Nystekt kake, en ellers så vanlig tirsdagskveld. Ingenting å feire, ingen spesiell anledning. Kake er godt av og til, iallefall når man kan glede noen med den. Min kjære har snakket varmt om et par kaker som han spiste mye som barn. Jeg spurte pent min svigermor om oppskrift, og nå har jeg fått bakt en av min kjæres favorittkaker. Den ble kjempegod, og jeg skal snart snike meg til et stykke til;) Imorgen er det en ny jobbdag, jeg gleder meg over det. Trives så godt i bhg, herlige barn og hyggelige medarbeidere. Det er godt. Snuppa trives også, vel, hun har sine stunder hvor Mamsen ikke kan være ute av syne, og det hender en tåre presser seg frem..men sånn er det bare! Nå, tid for et kakestykke;) 

Biscotti..

Har du opplevd det? Selfølgelig har du det..det søtsuget som kommer snikende en sen kveld. Du klarer ikke sette fingeren på hva du vil ha..ikke godteri, ikke sjokolade, ikke frukt..Jeg ville bake. Et eller annet. Noe enkelt og godt, helst noe jeg ikke har prøvd før... Biscotti Biscottiene ble vellykket, ligger til avkjøling..Har så lyst på en, hmm..Der tok jeg en, og den var KJEMPEgod! Oi! Dette ble en ny favoritt altså. Disse må være perfekte å lage sin egen vri av. Til jul for eksempel, "Julebiscotti", med smaker av julen..Eller "påskebicotti". Man kan jo ha oppi det man ønsker, nøtter, tørket frukt, bær, sjokolade, er bare å bruke fantasien! (,") Oppskriften kommer fra den inspirerende bloggen til *Trine, hun har altså de lekreste oppskrifter å dele med oss lesere! Ta en titt da vel, tipper magen begynner å rumle;)

Oppskrift på deilige horn..

Lagde horn her en dag, men glemte helt av oppskrift og bilde. Da vi ikke hadde planlagt noen middag idag, ble det like godt til at vi lagde horn. Så det ble Theas kveldsmat, kjempegodt syntes hun. ;) HORN 8 dl hvetemel1 ss sukker1 ts malt kardemommme60 g smør3 dl melk1 pk gjær1 stk egg, sammenpisket til penslingValmuefrø og/eller sesamfrø til pynt (Gir 16 horn) Bland mel, sukker og kardemomme. Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er fingervarm. Rør ut gjæren i væsken. Hell den i melblandingen, og elt deigen til den er smidig. Er deigen klebelig, dryss på litt mel slik at den blir glatt og slipper bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted i ca 30 min. Kjeve runde leiver og del hver leiv i passe store spisser. Form horn og legg dem på stekebrettet. Etterhev under plast på et lunt sted i ca 20 min. Pensle med sammenvispet egg, og dryss valmuefrø og/eller sesamfrø på. Stekes midt i ovnen ved 220 grader, i ca 10-15 min. Tips: Ønsker du...

Herlig kvelds..

Ble ikke noe middag på oss voksne idag, tok oss heller en litt sen kvelds: Salat med mye godt i, det er aldri feil! Nam! Lillemor derimot ba om å få pølse, jeg spurte : "Vil du ha blekksprutpølse da?" "JAAAA!!" Det falt godt i smak, neste gang ville hun ha edderkopp-pølse..kan jo være både edderkopp, blekksprut og krabbepølse dette, eller? :)Nå er nest siste del av vårrengjøringa unnagjort, tar resten imorra. Blir uansett kakebaking og griseri, så resten får vente. Har også laga ferdig bursdagskrona, det må hun jo ha:) Må ha bilde av 2 åringen med krone på! Hadde satt inn bilde i avisa, hihi:) Et nytt blad dumpa ned i postkassa idag, på tide å hive seg ned på sofaen kanskje!?

Så mye fint å se på..

Nå som stortsett all snøen har smelta, kommer det mye spennede frem som er verdt å være nysgjerrig på. Gress, steiner, små spirer, dyr og mye annet. Idag tok vi turen ned i fjæra. Endelig var traktorveien såpass avbært at det å gå ned med snuppa ikke var noe problem. Nede ifjæra ble vi møtt av et yrende fugleliv. Tjeld, skarv og stormåsen såklart. Thea koste seg masse; "Seee, måsa å kråka!" Vi plukket skjell og steiner, og kastet dem uti så det sa PLOPP! Det var moro det. Etter et par timer ute i deilig vårluft, gikk vi inn for å få i oss litt lunsj. Siden Stian kommer hjem idag, har vi rydda og ordna litt. (Han har vært borte med jobben.) Så deilig å endelig kunne ha alle vinduer å dører oppe, lufte skikkelig. Dynene har hengt ute hele dagen, matter og tilogmed klesvasken har blitt hengt ut. Tidlig helgevask med andre ord, flott!:) Bestemte meg for å lage boller til snuppa, så hun kunne spise til kvelds. Så når de var trillet ut på stekebrettet, var det bare å få på seg...

Verdens vaffeldag..

..idag, 25 Mars er verdens vaffeldag! Blir egentlig ikke noe overrasket over at vaflene har sin egen dag, er jo en dag for alt..men vi klarte ikke å la vær, så vafler ble lunsjen vår idag:) Mmh, vafler med risgrøt..ekstra gode spør du meg, men desto mer mettende! Kjempegodt! Hihi:)Har du lagd vafler idag? :)
hits