Brytebrød

Siste dag av påskeferien må nytes, og idag har jeg valgt å gjøre det enkelt i matveien. Bålpølser, brytebrød og marsmellows til dessert;-) Dette brødet smaker himmelsk til salater, supper, gryter, eller på frokostbordet. Det er også supert på tur, bare å pakke det inn i litt matpapir når det er avkjølt, legg brødet i sekken og ta det med deg ut på tur. :) Barna elsker dette brødet! Idag blir det med godt pålegg i, nydelig det også. Ingredienser:25 g fersk gjær3 dl melk50g smør1 ts salt1 stk egg120g sammalt rug, fin360g siktet hvetemelFremgangsmåte:Varm opp melken til maks 30 °C, smuldre gjæren og løs den opp i melken. Ha alt det tørre i en bakebolle, tilsett melken og rør godt. Ha så i smør i ternigner, litt etter litt - til deigen har eltet seg smidig og slipper bollen. Jeg bruker kjækkenmaskin, så den jobber i 15 min - og deigen er ferdig når den nærmest glir av eltekroken.Sett deigen til heving i ca. 45 minutter med et klede over.Del deigen i 11 biter og form til boller.Legg boll...

Luftige Horn oppskrift

Nybakte horn smaker helt himmelsk.  Både til frokost, lunsj, i matpakken.. og som tilbehør til middag. Eller perfekt til "mat-i-farta" - slik som idag.    Luftige Horn (Gir 16 stk - jeg dobler ofte oppskriften og lager noen fylte horn) 500 g hvetemel 2 ts salt  2 ss sukker  25 g (1/2 pk tørrgjær) 50 g smeltet smør  3,5 dl melk/vann 1 egg (Ikke nødvendig, men baksten blir lufigere og får fin farge) Topping Sesamfrø Linfrø Valmuefrø Solsikkekjerner Slik gjør du Smelt smør, og ha i melk til det blir fingervarmt.  Ha alt det tørre i en bolle, jeg bruker kjøkkenmaskin. Ha i smør/melk og egg, la maskinen jobbe godt i ca 10 min. Deigen skal være smidig. Dekk bakebollen til med plastfolie og et kjøkkenklede over, og la heve til dobbel størrelse - ca 60 min.  Når deigen er ferdig hevet, deler du deigen i to emner. Kjevle hvert emne ut til en sirkel som er ca 1/2 cm tykk, og skjær med en pizzaskjærer til du får 8 lik...

Brytebrød til helgen

Jeg elsker å bake, og det er spesielt morsomt når man prøver noe nytt. Det gjorde jeg idag, da jeg bestemte meg for å prøve brytebrød for første gang. Ekstra moro blir det når resultatet blir så godt, og jeg kan dele oppskriften og bilde med dere. Hva med å bake dette til helgen?  Ingredienser: 25 g fersk gjær  3 dl melk  50g smør  1 ts salt  1 stk egg  120g sammalt rug, fin 360g siktet hvetemel Fremgangsmåte: Varm opp melken til maks 30 °C, smuldre gjæren og løs den opp i melken. Ha alt det tørre i en bakebolle, tilsett melken og rør godt. Ha så i smør i ternigner, litt etter litt - til deigen har eltet seg smidig og slipper bollen. Jeg bruker kjækkenmaskin, så den jobber i 15 min - og deigen er ferdig når den nærmest glir av eltekroken. Sett deigen til heving i ca. 45 minutter med et klede over. Del deigen i 11 biter og form til boller.  Legg bollene med litt mellomrom i en smurt rund form (ca. 24 cm). La bollene heve i ca. 30 ...

Mr.Surdeig

Okei, bare for å nevne det i starten av innlegget her.. Dette er ikke et "her kommer oppskriften på mitt deilige surdeigsbrød" type innlegg. Mr. Surdeig har bodd på kjøkkenbenken vår i to dager nå, og for å være helt ærlig har jeg null peiling. Jeg leser oppskrift for oppskrift, og mange er så forskjellige. Noen sier man skal ta av så og så mye deig, for å "mate" den og kaste resten - andre sier man kun skal "mate" den. Stuck in between.. Hva skal jeg gjøre da? Jo, jeg strekker ut en hjelpende hånd til mine lesere og til resten av bloggverdenen.. #surdeig Har dere eller noen dere kjenner erfaring med surdeig? Vær så snill å del med meg i kommentarfeltet, da hadde jeg blitt superglad altså.  Jeg har skikkelig lyst å få denne deigen til!! Surdeigsbrød er jo såå godt, og den naturlige gjæringsprosessen er mye sunnere for kroppen enn vanlig gjær.  Noe riktig har jo skjedd her da, boblene har dukket opp..  Del gjerne, jeg trneger hjelp ;)  Følg bloggens liv på...

Grytebrød - sett deigen i kveld

Jeg er helt satt ut. At en investering i ei gryte kan gjøre så mye med en deig?  Alt handler om å ha godt verktøy, mannen sier det - og kjerringa har jaggu begynt å bruke det også! ;) Jeg klarte nemlig å sette han også ut, med brød som smakte himmelsk, ifølge han. Jeg kan vel ikke si meg uenig, og her kommer oppskriften.   Landbrød fra Lofoten (dette brødet bakes i ei jerngryte, på ca 5 liter.) 400 g siktet hvetemel 100 g byggmel 1 1/2 ts salt 1/2 ts tørrgjær 4 dl kaldt vann  1 ts honning Dette er et langtidshevet brød, og deigen settes kvelden før.  Ha alt det tørre i en bakebolle. Rør honningen ut i vannet, og tilsett i det tørre. Bruk hendene, rør det hele sammen godt. Trekk plast over bollen, og sett den lunt. (Ca fra 8-14 timer) Tenk så deilig å kunne stå opp til ferdig hevet deig?  Nå har du deigen på kjøkkenbenken, som er godt melet. Dra litt i deigen, og brett inn. Gjør dette noen ganger, før du legger deigen på et kjøkkenklede som e...

Luftige horn - oppskrift

Nybakte horn smaker helt himmelsk.  Både til frokost, lunsj, i matpakken.. og som tilbehør til middag. Idag skal vi ha omelett til middag, da blir det horn til med godt smør på.    Luftige Horn 500 g hvetemel 2 ts salt  2 ss sukker  25 g (1/2 pk tørrgjær) 50 g smeltet smør  3,5 dl melk/vann 1 egg (Ikke nødvendig, men baksten blir lufigere og får fin farge) Topping Sesamfrø Linfrø Valmuefrø Solsikkekjerner Slik gjør du Smelt smør, og ha i melk til det blir fingervarmt.  Ha alt det tørre i en bolle, jeg bruker kjøkkenmaskin. Ha i smør/melk og egg, la maskinen jobbe godt i ca 10 min. Deigen skal være smidig. Dekk bakebollen til med plastfolie og et kjøkkenklede over, og la heve til dobbel størrelse - ca 60 min.  Når deigen er ferdig hevet, deler du deigen i to emner. Kjevle hvert emne ut til en sirkel som er ca 1/2 cm tykk, og skjær med en pizzaskjærer til du får 8 like store deler. Begynn å rulle fra den bred...

Brytebrød

Jeg elsker å bake, og det er spesielt morsomt når man prøver noe nytt. Det gjorde jeg idag, da jeg bestemte meg for å prøve brytebrød for første gang. Ekstra moro blir det når resultatet blir så godt, og jeg kan dele oppskriften og bilde med dere. Dette passer perfekt til påskelunsjen, hva med å bake dette til helgen?  Ingredienser: 25 g fersk gjær  3 dl melk  50g smør  1 ts salt  1 stk egg  120g sammalt rug, fin 360g siktet hvetemel Fremgangsmåte: Varm opp melken til maks 30 °C, smuldre gjæren og løs den opp i melken. Ha alt det tørre i en bakebolle, tilsett melken og rør godt. Ha så i smør i ternigner, litt etter litt - til deigen har eltet seg smidig og slipper bollen. Jeg bruker kjækkenmaskin, så den jobber i 15 min - og deigen er ferdig når den nærmest glir av eltekroken. Sett deigen til heving i ca. 45 minutter med et klede over. Del deigen i 11 biter og form til boller.  Legg bollene med litt mellomrom i en smurt rund...

Blåbærsnurrer

\\sponset Etter den koselige pakken her om dagen, med nyheter fra Idun Mors Hjemmebakte - var det idag duket for litt fersk gjærbakst. Blåbærfyll og gelégodt med frisk fruktsmak, passer meg perfekt. :) Har ikke funnet ut hva jeg skal bruke gelégodt til enda, kanskje noe til helgen?Blåbærsnurrene ble kjempegode. Fyllet smakte blåbær, det var ikke for søtt slik som mange andre fyll jeg har smakt og konsistensen er ikke rennende men fast og fin, og enkel å smøre utover deigen. Oppskriften på deigen er selvfølgelig Trines :)Hva er ditt favorittfyll i snurrer/kranser/knuter? Legg gjerne igjen en kommentar, kanskje jeg baker med akkurat ditt favorittfyll neste gang? :) #bake #blåbærsnurr #boller #ferskgjærbakst #famwangaasegg

Perfeksjon i ei gryte - Min oppskrift på G R Y T E B R Ø D

Jeg er helt satt ut. At en investering i ei gryte kan gjøre så mye med en deig? Jeg har laget mitt aller første, og definitivt ikke mitt siste grytebrød! Alt handler om å ha godt verktøy, mannen sier det - og kjerringa har jaggu begynt å bruke det også! ;) Jeg klarte nemlig å sette han også ut, med brød som smakte himmelsk, ifølge han. Jeg kan vel ikke si meg uenig, og her kommer oppskriften. Landbrød fra Lofoten (dette brødet bakes i ei jerngryte, på ca 5 liter.) 400 g siktet hvetemel 100 g byggmel 1 1/2 ts salt 1/2 ts tørrgjær 4 dl kaldt vann 1 ts honning Dette er et langtidshevet brød, og deigen settes kvelden før. Ha alt det tørre i en bakebolle. Rør honningen ut i vannet, og tilsett i det tørre. Bruk hendene, rør det hele sammen godt. Trekk plast over bollen, og sett den lunt. (Ca fra 8-14 timer) Tenk så deilig å kunne stå opp til ferdig hevet deig? Nå har du deigen på kjøkkenbenken, som er godt melet. Dra litt i deigen, og brett inn. Gjør dette noen ganger, ...

Oppskrift - De mykeste, lufigste og beste rundstykkene

Skal du, som meg - fylle opp fryseren med deilige rundstykker til jul? Fersk gjærbakst. Duften som brer seg rundt i hjemmet. Alle neser lukter til magen blir sulten. Denne oppskriften gir deg de beste rundtykkene du noen gang har smakt. De holder seg myke lenge, og har plass til mye godt pålegg. Oppskrift: (Gir ca 50 rundstykker, men halver den gjerne) *2 kg hvetemel *2 pk tørrgjær *13 dl melk (Jeg bruker H-melk) *2 ts salt *1 1/2 ss sukker *250 g smør Smelt smøret. Varm melken litt (Kjør den en kort stund i microen) Her er det viktig at den ikke blir for varm - heller kaldere enn det som anses som perfekt temperatur, altså 37 grader - de sier at mellom 26-29 grader er ideelt for gjærbakst, i og med at når deigen jobbes med øker den i temperatur. Dagens lærdom. Ha så det smelta smøret i melken. Ha mel og gjær i en stor bakebolle, bland godt, før du tilsetter melka litt etter litt. Jeg gjør dette for hånd. La deigen heve til dobbel størrelse, gjerne i 1 1/2 time. Slå...

Superenkle hverdagsbrød

Tenkte å dele oppskriften på mine superenkle, men kjempegode brød♥ Ingredienser: *1 kg hvetemel *700 g tilsammen av grovbakst og sammalt rug grov, men du kan også bruke bare grov sammalt hvete. *2 dl blandet frø (sesamfrø, solsikkefrø, gresskarfrø, linfrø...) *1 ss sukker *2 ts salt *1 ss nøytral olje *100 g tørrgjær *1,4l l lunkent vann Ha vann i en stor bolle, og hell alle de andre ingrediensene over, rør godt! Denne deigen blir nokså klissete. Dekk til med plast og la heve i 30 min. Smør brødformer (nok til to brød om formene er store, tre brød hvis de er litt mindre), og legg bakepapir i bunnen. Fordel deigen i formene, ha litt vann på (for supersprø skorpe) og strø gjerne litt frø på toppen. Brødene settes i kald ovn (nederst), sett ovnen på 100 grader og la brødene steke i 30 min. Sett så ovnen på 240 grader, og la de stå i 45 minutter. Ta brødene ut av formene, og avkjøl de på rist. Så var det bare å vente på at brødene skal bli kjølig nok til å spises...jeg...

Kanelboller - Oppskrift

Når det kommer til bakverk er nok kanelboller en av mine favoritter, rykende ferske aller helst. Mmm. Tenkte å friste dere med et lite bilde, og dele oppskriften med dere♥ Oppskrift på kanelboller : Ingredienser 1 kg hvetemel 220 gr sukker 100 gr ferskgjær 2 ts malt kardemomme 200 gr smør 5 dl helmelk 2 egg (har sløyfet disse noen ganger, og det går helt fint) ****** smør (beregn minst 200 gr.) kanel sukker egg til pensling perlesukker til pynt ****** Smelt smør, ha i sukker og melk. La det stå til det har blitt lunkent, ta så kjelen av plata. Ha i gjær, rør godt. Ha denne blandingen i melet og rør godt. Blir det for klissete, ha i litt mer mel. Sett til heving ca 30 min. Trill så deigen ut til en stor leiv, smør på smør, og strø på med sukker og kanel. Rulles sammen. Skjær ca 2 cm tykke skiver og legg på bakepairkledt stekebrett. Etterheves i ytterlige 30 min. Pensle med egg, og strø på med perlesukker. Stekes på 200 grader midt i ovnen, i ca 12 min. Di...
hits