Rabarbrasyltetøy - oppskrift

Det er noe med det å bruke sesongens råvarer, og vi er så heldig å ha passelig med rabarbra i hagen. Jeg har tatt av den allerede nå, så så det ser ut til at rabarbraplanten kommer til å bære frem mye denne sommeren. Denne oppskriften på rabarbrasyltetøy er "bankers", det er vanskelig å feile.. Du trenger:    *1 kg rabarbra  *600 g sukker *Saften av 1 sitron *1 vaniljestang  *1 kanelstang Fremgangsmåte:  Skyll rabarbraen, skjær av stilkene. Skjær i biter og legg i en bolle. Ha sukkeret over, rør godt. Nå skal dette stå å godgjøre seg over natten på kjøkkenbenken. Nå har sukkeret smeltet og rabarbraen saftet seg. Ha rabarbrablandingen sammen med saften av sitronen i en gryte. Del vaniljestangen i to, skrap ut frøene og ha alt i gryta. Kanlestang legges også i.  Varmes sakte opp, rør godt underveis. Når blandingen har fått en mørkere farge, er det like før det er ferdig. Gi den et lite oppkok mens du rører godt, avkjøl noe.  ...

Solbærsaft - Oppskrift

Høsten er her for fullt, og jeg er evig takknemmelig for alt det man har mulighet til å høste inn, bare man har mulighet. Fra egen hage har vi fått rabarbrasyltetøy, ripsgelé og solbærsaft. Jeg har fått lov å plukke fra hagen til svigers også, så det ble litt mer saft å styrke seg på derifra. Blåbær har det også blitt plukket av, litt tyttebær og litt multer.. Og litt kantareller. Men nå er det nok høsting og produksjon. Bare for ordens skyld kan jeg informere om at all saft jeg koker, foregår med vanlig koking. Altså, ikke noen saftkoker over damp. Så denne oppskriften trenger du ikke mer "avansert" utstyr enn en kasserolle og saftsiler.  Oppskrift på Solbærsaft   *Pr kilo bær bruker du 4- 5 dl vann.  *Pr liter saft bruker du 200-400 g sukker - smaken er som baken, så hvor søtt du liker det justerer du selv underveis.  Slik gjør du:  Vei opp bærene, skyll og ha i en kasserolle med vann. Legg lokk på, la bærene koke langsomt opp og trekk til bæren...

Oppskrift på ripsgelè

Bærsesongen er i full gang, både i skogen og hagen. Jeg har høstet inn årets første ripsbær, og kokt ripsgelè. Den ble så god, at jeg og barna var nødt til å plukke litt til, ja.. vi gikk tilogmed på slang hos svigers (med tillatelse selvfølgelig), da våre trær ikke var så rike på bær i år.  Så om du har rips å plukke fra egen hage, eller om du som oss må på slang (med tillatelse der og;p), lag deg noe skikkelig godt av bærene ; Saft, syltetøy eller gelè.  Jeg synes det er koselig å gi bort spiselige gaver, og jeg kan nesten garantere at et glass ripsgelè er en skikkelig innertier. Pynt glasset litt ekstra, skriv noen ord på en lapp og heng den på glasset - det høres jo ut som den perfekte vertinnegaven? Søtt og syrlig på en og samme gang.. mmm!  DU TRENGER *Ripsbær  *800 g sukker pr liter saft *2,5 - 3 dl vann pr kg rips *Stativ med silepose (har du ikke dette, kan du bruke en ren og ubrukt gasklut eller liknende.)  *Glass med lokk til - Skyll glass...
hits