Oppskrift på kleppmelk

Kleppmelk, barndommens festmåltid. Er du ikke enig? 

Duften av søt melk, kanel.. Og idét skjeen treffer skålen, vet du med visshet at metthetsfølelsen kommer til å vare, å vare. 

Kleppmelk er fantastisk godt, mektig godt ;-) 

 

Hva du trenger

* 2 egg

* 1 dl sukker

* 2 dl melk

* 3-4 dl mel

* 2 l melk til koking, ca. 

Slik gjør du: 

Bland egg, sukker og melka sammen. Rør så i melet til en det blir en smidig røre. Den skal ikke være for løs, men heller ikke for fast. 

Kok opp 2 liter melk. Form boller i en spiseskje og legg i melken. Det kan være greit å bruke to spiseskjeer for å lette arbeidet. Dypp skjeen i melken før du lager bollene, da slipper deigen lettere. La bollene ligge et par minutter, før du rører veldig forsiktig i gryten så bollene løsner fra bunnen og fra hverandre.


 

Dette kokes ca. 15 minutter på svak varme. Husk, det skal ikke fosskoke!

Når bollene er ferdig kokt (når de flyter opp) er det hele klart for servering. Serveres i dyptallerkener, med sukker og gjerne et dryss kanel, det synes iallefall jeg er en høydare for måltidet. :-) 

Håper du liker oppskriften, del gjerne innlegget med venner og familie. 

#mat #matprat #nrkmat #kleppmelk #tradisjon #nostalgi #middag #kveldsmat 

27 kommentarer Skjul

mamsen

09.10.2011 kl.19:58

du verden det e lenge sia æ har lagd bollemelk/kleppmelk,sikkert ikje sia du va lita!

skal jaggu mæ lage det en dag,hels,klem
Famwangaasegg

09.10.2011 kl.20:00

mamsen: Va verdens beste kveldsmat huska æ ;) <3
nateslilleverden

09.10.2011 kl.21:33

åååh, det e sååå godt <3
Therese - Mamma til et lykketroll og gravid

09.10.2011 kl.21:38

Har aldri smakt det der, så det skal æ prøv :) Smaka den nåkka alla som smørgrøt?
Mamma til to små Luringer

09.10.2011 kl.22:30

Det e vældi godt å ha kanel inni de bollan istedet før å drysse det på:D Men gjør sæ å med strø det over:D
Line-Marie

11.10.2011 kl.20:39

mon tru om d går an å lag den i lavkarbo, trur æ må prøv en dag :D
Famwangaasegg

11.10.2011 kl.22:13

Line: Hm, det gjør det vel kanskje? Ka du kan bruk istedenfor hvetemel, johanneskjernebrødmel? Ellers kan du vel bruk alt foruten sukker, da heller sukrin? Å H-melk vil æ tru e best, eller?

<3
Tina Kirkerød Forfang

11.06.2016 kl.17:22

Meir himmelsk mat, goe barndoms minner, finner ikke jeg. Hvir jeg kommer fra var dette potetopptakarmat...ja fordi vi rasper poteter, finrasper, har i egg, salt og hvetemel til passelig tykkelse. Koker opp heilmelk..den gang da jeg var lita, rett fra fjøsen.. Har i klippene og koker...sukk mitt hjerte, ikke brist...det er jo bare nydelig. Har du ikke prøvd denne varianten, så anbefales det 😃

Har prøvd din variant, men den kalte vi for falsk klæppsuppa fordi det ikke var potet i 😂😂😂
Famwangaasegg

11.06.2016 kl.22:28

Tina Kirkerød Forfang: Fantastisk - jeg ble tankefull og facinert her jeg sitter. Det frister jaggu å prøve, så har du en oppskfrift å dele tar jeg mer enn gjerne imot! :)

Hihi, mulig den er falsk.. Men falsk og god, vi kan da være dus? :)

Ha en fortsatt fin helg.

12.06.2016 kl.20:22

Dettan e kjæmpe godt, husker vi fikk det på lørdager va vel for oss helge snop. Utflytta Nordlending😍
Famwangaasegg

12.06.2016 kl.21:25

Anonym: Da er vi veldig enig, det er kjempegodt! :)

Kanskje det skal innføres på lik linje med risengrynsgrøten på lørdagene, bytte ut litt?

Ha en fin søndag videre:)

12.06.2016 kl.22:23

Jeg bruker litt kardemomme i bolledeigen. Er supergodt 😃
Famwangaasegg

12.06.2016 kl.22:24

Anonym: Det kan jeg tenke meg til, tusen takk for tipset. Det skal prøves. :)
En hund etter kleppmelk...

14.06.2016 kl.14:13

Jeg bruker litt bakepulver og litt vaniljesukker i røra...da blir bollene luftig og myke, og med en deilig vaniljesmak. I kokemelka bruker jeg en drabelig spiseskje honning i stede for sukker...
Famwangaasegg

14.06.2016 kl.21:39

En hund etter kleppmelk...: Tenker jeg skal prøve med bakepulver i, takk for tips!! :)
Mm, honning.. Naturlig søtt! :)
Eirin

14.06.2016 kl.16:36

Kleppmelk gir gode barndomsminner, tror jeg må lage det snart! Men vi brukte å ha litt risengryn oppi :-)
Famwangaasegg

14.06.2016 kl.21:38

Eirin: Ja, det gir den så absolutt. Oi, i bollene - eller i melka? :)
Fru Pedersen

14.06.2016 kl.18:18

Bruker bare ett egg i, samt 1ts salt, ca 2 ss sukker, 2ts kanel, 1-2 ts bakepulver, melk og mel til passe tykkelse. Litt salt i melka når kleppmelka e ferdigkokt. Bruker verken sukker eller kanel på, ei heller på risengrynsgrøten :)
Famwangaasegg

14.06.2016 kl.21:37

Fru Pedersen: Tusen takk for din versjon. Jeg vet mange som bruker å koke rosiner sammen med melka, morsomt å høre hvordan andre liker denne retten :)
Silje

14.06.2016 kl.18:37

Lure på kordan det vil være å lage kleppmelk av havremelk eller soyamelk. Har ei lita knerta i hus som har melkeallergi.
Famwangaasegg

14.06.2016 kl.21:34

Silje: Nesten så jeg fikk lyst til å prøve for deres del. Men tror det skulle gå helt fint det? Den melken kan vel også kokes? Tro om man kan bruke mandelmelk.. ?
Astrid

14.06.2016 kl.19:49

Dukker eller sukker?:-)
Famwangaasegg

14.06.2016 kl.21:33

Astrid: Selvfølgelig sukker, beklager.. skrivefeilen er rettet opp! :)
Annfrid

15.06.2016 kl.00:31

Nydelig med litt vaniljesukker i bollene😄
Famwangaasegg

15.06.2016 kl.00:45

Annfrid: Det skal absolutt testes ut ?????? Takk for tips! ??

18.06.2016 kl.07:09

For deg som er diabetiker går det utmerket an å bruke Havremel og annet søtningsmddel og smaker faktisk bedre enn de med hvetemel.Bon appetit.
Famwangaasegg

18.06.2016 kl.10:26

Anonym: Jeg er ikke diabetiker, men det var et lurt tips! :-)

Skriv en ny kommentar

hits